El 1 de setembre a les 19.00 hores a la sala Ercilla de la Biblioteca Nacional, situada al metre Saint Lucia, en el context de la celebració dels 70 anys de l' arribada del Winnipeg al port de Valparaíso gràcies a la gestió realitzada pel poeta i diplomàtic Pablo Neruda, es realitzarà una taula rodona amb passatgers del Winnipeg: el Víctor Pey, el José Balmes i la Roser Bru juntament amb els investigadors: el Jaime Ferrer Mir i el Julio Gálvez Barraza.
El Víctor Pey, si bé neix a Madrid, va realitzar els seus estudis superiors a Catalunya titulant-se d’enginyer en 1936 en la Universitat de Barcelona, en 1939 arriba A Xile a bord del Winnipeg exiliat del seu país al finalitzar la guerra civil, és exiliat perquè es va allistar com voluntari en el costat republicà. En 1959 es va nacionalitzar com xilè. Des de 1946 fins a 1970 va ser professor de l' Escola d' Enginyers Industrials dependent de la Universitat Tècnica de l' Estat, per un període de temps va ser amo del diari “El Clarín”.
El José Balmes, va néixer en Montesquiu (Barcelona) de nen es va dedicar a la pintura de paisatges aprofitant les visites de reconeguts artistes catalans al seu poble, amb la guerra civil la pintura de paisatge va cedir davant una pintura que reflecteix la violenta realitat de la qual és testimoni. En 1939 al costat dels seus pares es va exiliat a França, des d' aquí van ser inclosos en la llista del Winnipeg. Una vegada a Xile estudia a l' Escola de Belles Arts de la Universitat de Xile i en 1947 va obtenir la nacionalitat xilena. En 1959 participa en la creació del Grup Signe, i en 1962 aquest grup exposa al Museu d' Art Contemporani de Barcelona. Durant els 70 col·labora amb el govern del Salvador Allende, destacant-se la seva participació en el projecte del Museu de la Solidaritat. En 1973 novament surt a l' exili, aquesta vegada a França i regressa a Xile en 1992.
La Roser Bru, és una pintora i gravadora que va néixer a Barcelona, estudia en l' Institut – Escola de la Generalitat. Acabada la guerra civil viatja a França on forma part dels espanyols que van abordar el Winnipeg. Una vegada a Xile ingressa a l' Escola de Belles Arts de Santiago on estudia aquarel·la, dibuix i pintura. En 1947 forma part del Grup d' Artistes Plàstics grup que va reunir a artistes de la generació del 50 . Entre 1964 i 1968, i després en 1989 va exercir com professora de l' Escola d' Art de la Universitat Catòlica.
El Jaime Ferrer Mir, és professor de Llenguatge i Comunicació, a més de director d' Assumptes Integrals de la Universitat de les Américas, seu La Florida, i forma parteix de la comissió organitzadora de la trobada commemorativa del 70 aniversari de l' arribada del Winnipeg.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada