Data i Hora: 26/11/2009 al 26/11/2009 - Dijous - 11:30 hrs.
Sala 3 Deganat, Facultat de Ciències Socials de la Universitat de Xile (capità Ignacio Carrera Pinto # 1045) 9787726
Organitza departament d' Antropologia
La ponència serà realitzada per Álvaro Garreaud, Antropòleg, Grup de Recerca en Exclusió i Control Socials (GRECS), Oficina Social d'Antropologia i Presó, Universitat de Barcelona.
La violenta expansió que els sistemes carceraris han experimentat en les últimes tres dècades, torna a problematitzar el lloc de la presó en la societat contemporània. Sota una nova forma de contingut globalitzant, que permet una àmplia gamma de pràctiques que van des del tracte militar fins la teràpia, la presó canalitza una altra vegada funcions importants per a la constitució de sobirania, però ja no es tracta de funcions disciplinàries. La presó contemporània ha entrat en un diagrama diferent, un diagrama post-panòptic, en què el que domina no és-principalment-un objectiu extrínsec, disciplinar, controlar, sinó la creació de nínxols com a forma de captura i mobilització de la vida. Una àmplia gamma de pràctiques de poder que es fixen, de manera selectiva i diferenciada però implicada, en el simbòlic, l'imaginari i el corporal, en els afers quotidians i en els dispositius institucionals.
Assenyala el rostre contemporani de la presó una ruptura entre disciplina i biopolítica?, Podem dir que transitem des d'una presó-territori a una presó-vida? Com s'articula aquesta mutació en el sistema carcerari amb els altres àmbits socials? És la presó un laboratori dels mecanismes de govern que després es distribueixen cap al territori i els espais públics? Quina implicació té la metamorfosi carcerària en el nou estatut del poder? A què apel, quins són els seus discursos? Quins processos de resistència, fuga i contradicció s'obren en els seus interiors?Què passa amb els sabers ocults en les presons una vegada que entren en contacte amb el Saber acadèmic? Problematitzant aquestes preguntes i atenent a un interès genealògic, la presentació pretén projectar, sobre un pla antropològic i polític, les funcions estratègiques de la presó en el present.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada