divendres, 5 de novembre del 2010

Winnipeg: L'exili circular.


Data i hora: 11/11/2010 fins 12/01/2011. Dimarts, dimecres, dijous, divendres, dissabte, diumenge. De 10.00 a 18.00 hores.

Lloc: Museu de la Memoria y los Derechos Humanos. Sala de exposicions temporals, Tercer Pis. Matucana 501, Santiago. 3651165.

Organitza:

FACSO; Sub-Programa Domeyko "Memorias, Historias y DD.HH." U. de Chile; Museo del Arte y Memoria, Argentina; Centre d’Estudis de les Èpoques Franquista i Democràtica – Universitat Autònoma de Barcelona.

La exposició “Winnipeg, el exilio circular” es un relat sobre l’exili republicà a Xile i Argentina, i sobre l’exili xilè i argentí Europa. Els i les artistes xilens/es Hernán Rivera, Andrea Wolf, Elisa Díaz, el grup conformat per Pablo Hermansen, Marcos Chilet, Alejandro Durán i l’equip de producció de Plataforma Cultural Digital esposen aquest concepte d’exili mitjançant obres que constitueixen accions de memòria. Utilitzant interfases anàlogues, mecàniques i digitals, inviten a els i les visitants a interactuar amb instal·lacions compostes per fotografies i vídeos d’arxiu, imatges abstractes i sons. Les obres, creades per aquesta mostra, agafen el circular com una eina conceptual, material i simbòlica.

L’exposició va ser construïda des de materials produïts pel “Programa de Investigación Domeyko "Memorias, Historias y Derechos Humanos" de la Universidad de Chile”, el “Museo de Arte y Memoria de La Plata”, Argentina i el Centre d’Estudis de les Èpoques Franquista i Democràtica – Universitat Autònoma de Barcelona. La cura serà realitzada per la acadèmica del Departament de Psicologia de FACSO i coordinadora del Sub-Programa “Memoria, Historias y DD.HH”, Dra. Isabel Piper i Ricard Vinyes, investigador del CEFID.

L’exposició comprés a més, una sèrie d’activitats convocades per a reflexionar i debatre sobre l’exili i el seu caràcter circular. És així com el 18 de novembre es realitzarà el “Coloquio Internacional y Lanzamiento del libro El Exilio Circular” i des de el 12 al 28 de novembre es realitzarà un cicle de cinema sobre l’exili.

L'inauguració serà aquest dimecres 10 de novembre a les 19.00 hores.

Informació sobre el col·loqui: http://www.winnipeg.cl/index.php?/programa/programa/

Informació sobre el cicle de cinema: http://www.winnipeg.cl/index.php?/programa/ciclo-de-cine/



dimecres, 20 de gener del 2010

Kamchàtka: Catalans errants li donaran la volta a Santiago




En la seva versió XXIV, l'únic festival d'arts escèniques que no cobra entrada es desenvoluparà des del 21 de gener a l'Amfiteatre de Pudahuel, per després migrar a Salamanca amb part de les 33 companyies estrangeres i nacionals convidades.

Usant barrets, abrics i amb maletes a les seves mans caminen sense rumb per la ciutat. Són vuit homes i dones que semblen acabats baixats d'un vaixell, escapant d'una ciutat desolada. Però no estan tristos. Ballen a les places, caminen per les piques, juguen a monito gran i conviden a participar els ciutadans, com el mim del Passeig Ahumada, però bona ona.

Kamchàtka és una companyia de teatre de carrer catalana formada fa tres anys per artistes multidisciplinaris, i és dirigida per l'argentí Adrian Schvarzstein. Ha recorregut 13 països amb la seva primera obra homònima, obtenint el 2008 el premi del jurat al millor espectacle al Festival Internacional de Teatre de Carrer de Gent, Bèlgica. Per tot això, Kamchàtka és el convidat més important de la Trobada de Teatre Popular Llatinoamericà (Entepola).

"El tema de la migració ens va semblar molt proper amb tota l'arribada de ciutadans peruans i colombians", explica el director de l'esdeveniment, David Musa, "i és primera vegada al festival tenim una companyia que busca espais complexos, com la fira persa de Pudahuel, on es venen des de refrigeradors fins femelles, perquè la interacció és molt important i pot durar 10 minuts com a dues hores ".

Kamchàtka es presentarà a les 11 del matí a Central (19 de gener), Pudahuel (21 de gener), Valparaíso (24 de gener), Plaça d'Armes (26 de gener) i després a les 14 hores a Andrés Bello amb Isidora Goyenechea.

Cinema a la Fresca



Cinema a la Fresca, és un projecte del CCE Xile, que consisteix en l'exhibició de pel lícules Iberoamericanes a l'aire lliure, en aquesta versió 2010 i en aliança amb l'Institut Ramon Llull i la participació de la Joventut del Centre Català, s'exhibiran pel lícules catalanes , espanyoles, documentals i llargmetratges xilens, i pel lícules espanyoles infantiles.Esta mostra es realitza en el CCE i té seus d'exhibició a la comuna Pedro Aguirre Cerda.Colaboraciones: Institut Ramon Llull, Joventut del Centre Català, Municipi Pedro Aguirre Cerda, Conselleria Cultural . Organitza: CCE

El programa és:

Dimarts 02
Malas Temporadas
Duració: 115 min.
Director: Manuel Martín Cuenca

Dimecres 03
Joves
Duración: 107 min.
Director: Ramón Térmens, Carles Torras Pérez

Dijous 04
Estados Unidos vs Allende
Director: Diego Marín
Duración: 60 min.

Divendres 05
Taxi Para tres
Dirección: Orlando Lubbert
Duración: 90 min.

Disabtes 06
Pinocho 3000
Duración: 80 min.
Director: Daniel Robichaud

Dimarts 09
Camino
Duración: 142 min.
Director: Javier Fesser

Dimecres 10
La vida Abismal
Duración: 90 min.
Director: Ventura Pons

Dijous 11
La ciudad de los fotógrafos
Duración: 80 minutos
Director: Sebastián Moreno

Divendres 12
La sagrada Familia.
Duración: 92 min.
Dirección: Sebastián Lelio

Disabtes 13
Bosque Animado
Duración:83 min.
Director: Manolo Gómez

Dimarts 16
El Método
Duración: 120 min.
Director: Marcelo Piñeyro

Dimecres 17
Pau i el seu germà
Duración: 110 min.
Director: Marc Recha

Dijous 18
Registro de existencia
Duració: 80 min.
Director: Guillermo González

Divendres 19
Cautiverio Feliz
Duración: 118 min.
Director: Cristián Sánchez

Disabtes 20
Nocturna
Duració: 80 min.
Director: Adrian García y Víctor Maldonado

Les pel lícules catalanes que es presenten són:

Joves dels directors Ramon Térmens i Carles Torras Pérez que mostra la història de tres joves: Jordi, un jove broker, vol triomfar a la borsa costi el que costi,
Cristina només vol divertir-se, i en la nit del seu aniversari combina sense control drogues, alcohol i sexe i Pau no té cap pla, i en la seva fallida recerca d'emocions fortes adopta actituds xenòfobes i violentes



Pau i el seu germà, del director March Recha, Pau viu al port de Barcelona, després d'un temps de no saber d'Àlex s'assabenta que aquest es va suïcidar per la qual cosa al costat de la mare van al poble on vivia Àlex, en aquest viatge coneixen a Sara (novia del germà), a Emili (amic i cap) i a Toni.


La vida abismal del director Ventura Pons, que està ambientada a València de 1972, on Ferran (José Sospedra) és un jove de vint anys sense perspectives a la vida. Està obligat a viure amb els seus pares, però exigeix un espai propi al marge de la mediocritat familiar. Així que s'instal la a un antic galliner de la casa. La seva vida gris consisteix a malviure d'alguns treballs esporàdics. Tot canvia quan coneix a 'El Xinès' (Óscar Jaenada), un jugador de cartes que li descobreix com sobreviure fugaçment en l'abisme.

dimarts, 5 de gener del 2010

El gener Ñaque, de polls i actors


Es convida a tots a l'estrena en sala comercial de l'obra Ñaque, de polls i actors, que és del dramaturg valencià José Sanchis Sinisterra, i per a la presentació a Xile està dirigida pel director andalús Jesús Codina Oria, i està protagonitzada per Ramón Llao i José Martínez. La presentació serà aquest dimecres 6 de gener al Teatre del Sindicat d'actors SIDARTE, ubicat a Ernesto Pinto Lagarrigue 151, Barri Bellavista a les 21.30 hores. La presentació del dimecres 6 de gener és gratuïta, però de tota manera confirmen la reserva als telèfons 7.771.036 i 7.771.966.
L' obra conta la història del Solano i el Rius, dos còmics castellans del segle XVII, ambdós han de repetir al públic un espectacle, però els dubtes, temors, preguntes que els atabalen, interrompen i retarden constantment la seva actuació. És una reflexió sobre la precària vida dels actors, la condició de l' espectador i la fugacitat de la representació i la necessitat, en canvi, de perdurar, de deixar petjada i el del director José Sanchis Sinisterra.

Jesús Codina Oria, va realitzar estudis de Solfeig al Conservatori de Sevilla i Història a la Universitat de Sevilla, a més cursa dos anys d'Art Dramàtic a l'Institut del Teatre de Sevilla i es va llicenciar en Direcció teatral a la Reial Escola Superior d'Art Dramàtic de Madrid. L'any 1998 va fundar la companyia Malyerba Teatre amb la qual va actuar, va escriure i va dirigir. El 2005 arriba a Xile per dirigir una coproducció Hispano-xilena, "El Quixot dels Andes" de José Yovane, i des d'aquest any treballa al Teatre Sant Genís de Santiago de Xile per a qui ha dirigit les Comèdies "Pijames" de Marc Camoletti (Premi APES 2005 a la millor comèdia atorgat per l'Associació de periodistes de l'espectacle de Xile) i "Esperant la cigonya" de Ray Coon. (font: http://www.eutopia07.org/index.php?option=com_content&task=view&id=127)

José Sanchis Sinisterra, és un dramaturg i director de teatre valencià que escriu en llengua castellana, i té un gran reconeixement en l' escena del teatre espanyol, a més s' ocupa en l' àmbit docent i pedagògic del teatre, en aquesta àrea ha buscat reivindicar la doble naturalesa del text dramàtic. En 1971 és nomenat professor titular de l' Institut de Teatre de Barcelona , en 1973 participa en el primer Festival Grec de Barcelona com director, des de 1984 és professor de Teoria i Història de la Representació Teatral a la Universitat Autònoma de Barcelona i en 1989 engega la Sala Becket a Barcelona, la qual en 1997 trasllada a Madrid.






EN CASTELLÁ



Se invita a todos al estreno en sala comercial de la obra Ñaque, de piojos y actores, que es del dramaturgo valenciano José Sanchis Sinisterra, y para la presentación en Chile está dirigida por el director andaluz Jesús Codina Oria, y está protagonizada por Ramón Llao y José Martínez. La presentación será este miércoles 6 de enero en el Teatro del Sindicato de actores SIDARTE, ubicado en Ernesto Pinto Lagarrigue 151, Barrio Bellavista a las 21.30 horas. La presentación del miércoles 6 de enero es gratuita, pero de todas formas confirmen la reserva a los teléfonos 7771036 y 7771966.

La obra cuenta la historia de Solano y Ríos, dos cómicos castellanos del siglo XVII, ambos tienen que repetir al público un espectáculo, pero las dudas, temores, preguntas que los agobian, interrumpen y retrasan constantemente su actuación. Es una reflexión sobre la precaria vida de los actores, la condición del espectador y la fugacidad de la representación y la necesidad, en cambio, de perdurar, de dejar huella y el del director José Sanchis Sinisterra.

Jesús Codina Oria, realizó estudios de Solfeo en el Conservatorio de Sevilla e Historia en la Universidad de Sevilla, además cursa dos años de Arte Dramático en el Instituto del Teatro de Sevilla y se licenció en Dirección teatral en la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid. En 1998 fundó la compañía Malyerba Teatro con la cual actuó, escribió y dirigió. El 2005 llega a Chile para dirigir una coproducción Hispano-chilena, “El Quijote de los Andes” de José Yovane, y desde ese año trabaja en el Teatro San Ginés de Santiago de Chile para quien ha dirigido las Comedias “Pijamas” de Marc Camoletti (Premio APES 2005 a la mejor comedia otorgado por la Asociación de periodistas del espectáculo de Chile) y “Esperando la cigüeña” de Ray Coone. (fuente: http://www.eutopia07.org/index.php?option=com_content&task=view&id=127)

José Sanchis Sinisterra, es un dramaturgo y director de teatro valenciano que escribe en lengua castellana, y tiene un gran reconocimiento en la escena del teatro español, además se ocupa en el ámbito docente y pedagógico del teatro, en esta área ha buscado reivindicar la doble naturaleza del texto dramático. En 1971 es nombrado profesor titular del Instituto de Teatro de Barcelona, en 1973 participa en el primer Festival Griego de Barcelona como director, desde 1984 es profesor de Teoría e Historia de la Representación Teatral en la Universidad Autónoma de Barcelona y en 1989 pone en marcha la Sala Becket en Barcelona, la que en 1997 traslada a Madrid.