dimecres, 20 de gener del 2010

Kamchàtka: Catalans errants li donaran la volta a Santiago




En la seva versió XXIV, l'únic festival d'arts escèniques que no cobra entrada es desenvoluparà des del 21 de gener a l'Amfiteatre de Pudahuel, per després migrar a Salamanca amb part de les 33 companyies estrangeres i nacionals convidades.

Usant barrets, abrics i amb maletes a les seves mans caminen sense rumb per la ciutat. Són vuit homes i dones que semblen acabats baixats d'un vaixell, escapant d'una ciutat desolada. Però no estan tristos. Ballen a les places, caminen per les piques, juguen a monito gran i conviden a participar els ciutadans, com el mim del Passeig Ahumada, però bona ona.

Kamchàtka és una companyia de teatre de carrer catalana formada fa tres anys per artistes multidisciplinaris, i és dirigida per l'argentí Adrian Schvarzstein. Ha recorregut 13 països amb la seva primera obra homònima, obtenint el 2008 el premi del jurat al millor espectacle al Festival Internacional de Teatre de Carrer de Gent, Bèlgica. Per tot això, Kamchàtka és el convidat més important de la Trobada de Teatre Popular Llatinoamericà (Entepola).

"El tema de la migració ens va semblar molt proper amb tota l'arribada de ciutadans peruans i colombians", explica el director de l'esdeveniment, David Musa, "i és primera vegada al festival tenim una companyia que busca espais complexos, com la fira persa de Pudahuel, on es venen des de refrigeradors fins femelles, perquè la interacció és molt important i pot durar 10 minuts com a dues hores ".

Kamchàtka es presentarà a les 11 del matí a Central (19 de gener), Pudahuel (21 de gener), Valparaíso (24 de gener), Plaça d'Armes (26 de gener) i després a les 14 hores a Andrés Bello amb Isidora Goyenechea.