divendres, 27 de novembre del 2009

Reeixit teatre de carrer Català arriba a ENTEPOLA 2.010


En el marc del Festival Internacional de Teatre Comunitari ENTEPOLA, que es realitzarà entre els dies 21 i 30 de gener, es presentarà el grup és Kamtxatka amb la seva obra homònima premiada l'any 2008 com a millor espectacle al Festival Internacional de Teatre de Carrer de Gent, Bèlgica.

Kamchàtka és una companyia de teatre de carrer, formada per artistes multidisciplinaris, està sota la direcció de l'argentí Adrian Schvarzstein i es va conformar el 2006.

L'obra compta amb vuit personatges muts, una maleta a la mà, que deambulen per la ciutat. Són vuit pròfugs, emigrants, o immigrants a la recerca d'un lloc. Es desenvolupen jocs subtils, reals i imprevisibles entre artistes i espectadors, que es pregunten què fer amb aquests estranys: integrar-los o rebutjar-los?

Kamchàtka arriba a Xile en el context d'un projecte de cooperació internacional, on els involucrats són el Centre Cultural d'Espanya, Matucana 100 i la Trobada Internacional de Teatre Comunitari Entepola.


Dins de les obres confirmades estan "Tres Marías y una Rosa", "Pies pa volar" i "Circo Activo".

dimecres, 25 de novembre del 2009

ANTROPOLOGIA DE LA PRESÓ: METAMORFOSI D'UNA INSTITUCIÓ TOTAL


























Data i Hora: 26/11/2009 al 26/11/2009 - Dijous - 11:30 hrs.

Sala 3 Deganat, Facultat de Ciències Socials de la Universitat de Xile (capità Ignacio Carrera Pinto # 1045) 9787726

Organitza departament d' Antropologia

La ponència serà realitzada per Álvaro Garreaud, Antropòleg, Grup de Recerca en Exclusió i Control Socials (GRECS), Oficina Social d'Antropologia i Presó, Universitat de Barcelona.

La violenta expansió que els sistemes carceraris han experimentat en les últimes tres dècades, torna a problematitzar el lloc de la presó en la societat contemporània. Sota una nova forma de contingut globalitzant, que permet una àmplia gamma de pràctiques que van des del tracte militar fins la teràpia, la presó canalitza una altra vegada funcions importants per a la constitució de sobirania, però ja no es tracta de funcions disciplinàries. La presó contemporània ha entrat en un diagrama diferent, un diagrama post-panòptic, en què el que domina no és-principalment-un objectiu extrínsec, disciplinar, controlar, sinó la creació de nínxols com a forma de captura i mobilització de la vida. Una àmplia gamma de pràctiques de poder que es fixen, de manera selectiva i diferenciada però implicada, en el simbòlic, l'imaginari i el corporal, en els afers quotidians i en els dispositius institucionals.

Assenyala el rostre contemporani de la presó una ruptura entre disciplina i biopolítica?, Podem dir que transitem des d'una presó-territori a una presó-vida? Com s'articula aquesta mutació en el sistema carcerari amb els altres àmbits socials? És la presó un laboratori dels mecanismes de govern que després es distribueixen cap al territori i els espais públics? Quina implicació té la metamorfosi carcerària en el nou estatut del poder? A què apel, quins són els seus discursos? Quins processos de resistència, fuga i contradicció s'obren en els seus interiors?Què passa amb els sabers ocults en les presons una vegada que entren en contacte amb el Saber acadèmic? Problematitzant aquestes preguntes i atenent a un interès genealògic, la presentació pretén projectar, sobre un pla antropològic i polític, les funcions estratègiques de la presó en el present.




dilluns, 23 de novembre del 2009

Fotógrafo catalán expone retratos de 50 cineastas iberoamericanos


La obra "A través de mis ojos", de Oscar Fernández Orengo, se expone hasta el 6 de diciembre en Viña del Mar en el marco del Festival de Cine de la Ciudad Jardín.


El fotógrafo catalán Oscar Fernández Orengo expone hasta el 6 de diciembre en Viña del Mar su obra A través de mis ojos, una "colección incompleta" de 50 retratos de directores de cine en lengua española inaugurada en el marco del Festival Internacional de Cine de la ciudad.

Fernández Orengo, quien confesa haber soñado desde niño con ser cineasta, empezó su proyecto a raíz de una foto para el cartel de una película de Agustín Villalonga, a partir del cual se propuso retratar a directores de cine.

Se trata de imágenes en blanco y negro y en formato panorámico que quieren captar la faceta más personal de los cineastas, retratarlos en sus espacios más cotidianos, escogidos por ellos mismos.

"Con frecuencia suelen elegir su propia casa, su barrio, o bien toman como fondo un paisaje que les resulte entrañable o nostálgico", comentó el fotógrafo en un comunicado.

En un reducido espacio del municipal Castillo Wulff, y con vista al mar, se puede conocer de cerca a un Carlos Saura perdido en el abigarrado comedor de su casa, al igual que Adolfo Aristaraín, a Bigas Luna en un cara a cara con su perro o Juame Balagueró en segundo plano tras su querido gato.

Isabel Coixet se presta a un juego de espejos, José Luis Guerín se retrata en una casa vacía junto a su cámara fotográfica de antaño, Joaquin Oristrell se ve en medio de los pupitres de una clase solitaria, Eliseo Subiela se aprecia con el cielo nublado y Benito Zambrano se ve cerca del tronco de un árbol, entre otros tantos.

El fotógrafo se sirve del formato en panorámico para lograr una composición más completa, que aporta más información del espacio que lo rodea y de la relación del director con dicho espacio.

Fernández Orengo aprovechó su paso por Chile para retratar algunos directores chilenos que aparecerán ya en la próxima parada de esta exposición itinerante, que también estuvo en la sede del Festival de Cine de Valdivia.

Según explica el artista en un comunicado, su intención es la de concluir el proyecto en 2010, cuando haya retratado a 120 directores y directoras, con los que previamente se reúne por el espacio de unas dos horas, los fotografía "y a veces, incluso, come o desayuna con ellos".

La muestra es auspiciada por la Embajada de España en Chile y configura un recorrido visual a través de la historia del cine en español, con los verdaderos protagonistas y actores de la evolución de la cinematografía española y latinoamericana.

Asimismo, la institución española destaca la renovación de géneros y códigos estéticos, así como la apertura del cine iberoamericano al contexto internacional y su inclusión en la cultura cinematográfica europea.


fuente: http://latercera.com/contenido/727_202791_9.shtml





dijous, 19 de novembre del 2009

CATALUNYA EN CORTO



Hola, muy buenas! Somos Ale, Antonia y Loreto, y "la hemos liado". Como contrapartida a nuestra primera actividad, la muestra de cortometrajes Chilenos: CHILE EN CORTO realizada en Barcelona durante Enero pasado, hemos organizado una nueva muestra: CATALUNYA EN CORTO. Esta vez se trata de una selección de diversas y entretenidas piezas, que creemos un buen ejemplo de la actual producción audiovisual catalana. Los dejamos invitados entonces para el próximo miércoles 25 de noviembre a las 20 horas en Montecarmelo-Providencia (Av. Bellavista 0594, metro Salvador). La entrada es liberada y hay estacionamiento a disposición.



Esperamos tenerlos con nosotras ese día!!! A continuación envíamos la información y el programa detallados, que también pueden chequear en nuestro blog:



http://lamaromacultura.blogspot.com/





Un abrazo, LaMaroma!





Programa:




1. ENCANTO
(Documental) Cataluña, 2007 (17’ aprox.)
Dir. Júlia De Simona:
A través de un cine observacional, nos adentramos en el pequeño mundo de los aficionados al silvestrismo (cría de pájaros para competiciones de canto y valentía), descubriendo una especial relación con estos animales y con el tiempo. Una tradición que se desvanece en el alocado ritmo de nuestro mundo moderno.

2. PIJAMAS
(Comedia) Barcelona, 2008 (14’ aprox.)
Dir. Elena Trapé
La familia de Marta, una niña de ocho años, colapsa la noche en que una llamada de policía les notifica el hallazgo de la abuela vagando por las calles. En el hospital mientras los adultos intercambian reproches, la abuela recupera a ojos de su nieta algo mucho más importante. Pijamas, una sutil reflexión sobre la memoria.


3. REALITY
(Drama) Barcelona, 2008 (14’ aprox)
Dir. Kim Gázquez
¿Qué pasa cuando la invitada a un estelar de tv se niega a salir en el último momento?
Prisas, miedos y manipulación en los medios, lo que ocurre tras cámara en un programa en el que
no todo es lo que parece.


4. BAJO CONTROL
(Acción) Barcelona, 2009 (7’ aprox.)
Dir. Diego Villasmil y Samuel Dámaso
Una vez más, a José le toca aguantar las borracheras de su amigo Dani. Después de recogerlo en un bar intenta volver a casa. Inesperadamente, mientras conduce, se verá atrapado en una situación extrema que le mostrará sus propios límites.


5. RUNNERS
(Drama) Barcelona, 2008 (17’ aprox)
Dir. March Reixach
David es un chico de 16 años que se niega a aceptar el destino que la vida le ha reservado a su madre. Por eso intentará hacer todo lo que está en sus manos para cambiarlo, luchando contra su entorno y contra su padre, con la única ayuda de su amigo Pedro.


6. PYXIS
(Documental) Cataluña, 2009 (10’ aprox.)
Dir. Bram Van Cauwenberghe, Giuseppe Galante, Julien Malassigné, Guilherme Quintilla
Al amanecer un camión se aleja de la ciudad de Barcelona.
Un hombre aguarda impaciente en su terraza del barrio de Gràcia una carga desconocida. Tras horas observando el horizonte se descubre el motivo de su espera.


7. LCD
(Ficción) Barcelona 2009 (4’52’’ aprox.)
Dir. Diego Villasmil
Varios personajes persiguiendo un CD que contiene algo más que música…


8. NENA
(Comedia) Barcelona, 2007 ( 16’ aprox )
Dir. Lluis Segura
Una niña y un niño juegan a mamás y papás en un parque.

dilluns, 9 de novembre del 2009

Gran Trobada Castellers de Xile


El passat dissabte 7 de novembre, a la ciutat de Talca, es va donar lloc a la jornada castellera, després d'algunes complicacions amb el clima, va aconseguir tirar endavant i ser realitzada.


Aquesta trobada va reunir colles castelleres de Talca i d'altres parts del país.


El valor de la trobada és realçar novament, els objectius i valors que es desenvolupen amb la pràctica dels castellers: autoestima, companyonia, confiança, pertinença, col·laboració.






Gran Encuentro Castellers de Chile

El pasado sábado 7 de noviembre, en la ciudad de Talca, se dio lugar a la jornada castellera, luego de algunas complicaciones con el clima, logró salir adelante y ser realizada.

Este encuentro reunió a collas castelleras de Talca y de otras partes del país.

El valor del encuentro es realzar nuevamente, los objetivos y valores que se desarrollan con la práctica de los castellers: autoestima, compañerismo, confianza, pertenencia, colaboración.

Tornen les Nits Joves al Centre Català.



Després d'alguns mesos de suspensió, retorna la Nit Jove al Centre Català, esdeveniment organitzat per la Joventut de Centre.


El dia és aquest dimecres 11 de novembre entre les 21.00 i 23.00 hores, i el grup encarregat de reprendre aquest tipus d'esdeveniments és Mosaic Jazz Trio, que ve a presentar el seu àlbum a Xile.
Aquest grup neix a Barcelona el 2006, la característica que presenta és que té integrants xilens i catalans: Matías Muñoz, Pau Lligadas, Nuria Perich. El grup el que busca és crear i compondre temes originals, a més de la recuperació de clàssics del jazz, per a això utilitzen un estil multifacètic perquè barregen diferents gèneres musicals.


L'àlbum que ve a ser presentat és l'àlbum debut titulat "Promenade".


La gira que estan realitzant contempla els següents llocs:


Gira


Dimecres 11 nov, Centre Català, 21h. Entrada Alliberada (Suècia 414 • Providència • Metro Los Leones. Stgo)


Dijous 12 nov, Club de Jazz, Stgo, 22.30 hores. General $ 3.000 Est i 3 ª edat $ 2.000 (José Pedro Alessandri 85 - Ñuñoa, Stgo)


Divendres 13 nov, Centre d'Extensió, Consell Nacional de la Cultura i les Arts, 12h. Entrada Alliberada (Plaça Sotomayor 233, Valparaíso)


Dissabte 14 nov, Club de Jazz La Pedra Feliç, Cataluña, 21.30 hores. $2.000 (Errázuriz 1054, Valparaíso)


Dilluns 16 nov, Escola Moderna de Música, 13h30. (Luis Pasteur 5.303, Vitacura, Stgo)


Dimecres 18 nov, Thelonious, Jam Session, 23h. $ 2.000 (Bomber Núñez 336, Bellavista, Stgo)


Dijous 19 nov, Thelonious, 22.30 hores. $ 2.000 (Bomber Núñez 336, Bellavista, Stgo)

dijous, 5 de novembre del 2009

Festival de Cinema Lèsbic Gay Trans 2.0 2009


Des del dilluns 16 al dijous 19 de novembre, 18:00 i 19:30 hrs, al Centre Cultural d’ Espanya.

La més àmplia mostra de Cinema LGBT a Xile, on s'exhibiran 21 pel·lícules produïdes en 12 països, en qualitat d'estrena per al país, al costat de taules de debat i fòrums. A més es triarà per votació del públic al millor documental, pel·lícula, curt internacional i xilè.

Organitza: Moviment d'Integració i Alliberament Homosexual (MOVILH)

Col·labora: Festival Internacional de Cinema Lèsbic Gai i Transsexual de Madrid (LesgaiCinemad), Fundació Triangle, Centre Cultural d'Espanya, Ambaixada del Regne dels Països Baixos, Biblioteca de Santiago, Institut Nacional de la Joventut (INJUVE). Xarxa
Iberoamericana de Cinema Lèsbic, Gai, Bisexual i Transsexual, Masculinitats i Equitat de GènereEME), Universitat de Xile, Institut de la Comunicació i Imatge (Cursa de Cinema i Televisió), Revista G, Editorial Egales.

Dins de les pel·lícules que s'exhibiran es troben 2 pel·lícules de directors valencians, aquestes són Diari d'un Cor, Dos mirades.

Diari d'un Cor


Director: Juan Jose Serrano Productor: Juan Jose
Serrano Guió: Juan José Serrano Intèrprets: Maria Torres, Benjamí Redondo, Tamara Carrasco, Cristina Faguas, Javier Martín, Enric Baquero, Ángela Torres, Yessika Torres, Cristina Vázquez, Rosario Falcón, Alba Cabanilla Álvaro Vázquez, Vicente Cabanilla, Josep
Alejandro Sánchez i Alberto González.


Sinopsi: Raquel era una nena de deu anys d'edat, criada en el si d'una família conservadora dels anys 80. Passat més de 15 i després de la mort dels seus pares, torna al lloc on es va criar, acompanyada de la seva parella. Recorrent llocs bells i moments inoblidables, on recordarà situacions i sentiments inesborrables, que li van fer veure la vida des d'un prisma diferent i gràcies a això ser avui dia el que és.
Es exhibirà el dimecres 18 de novembre a les 18.00 hores.



Dues mirades


Director: Sergio Candel Productor: Sergio Candel.
Guionista: Sergio Candel. Intérpretes: Marta Larralde, Pilar Alonso
Festivals: SPANISH FILM FESTIVAL, Melbourne • CINEMA POBRE, La Havana, Cuba • Denver Llatí FF, Colorado, USA • San Francisco Gay & Lesbian.


Sinopsi: "Dues mirades" transcorre en un dia, en el desert de San Pedro de Atacama (Xile). Sofia i Laura decideixen passar-hi les seves vacances, gaudir de la pau i la tranquil·litat que el lloc transmet. L'harmonia l'espai queda pertorbada quan entre ambdues sorgeix una trobada sexual.
S'exhibirà el dijous 19 de novembre a les 19.30 hores.

Més informació:

http://www.diversidadsexual.cl/

dimecres, 4 de novembre del 2009

Los Xuetas


En 1435 los judíos de Mallorca fueron obligados a convertirse al cristianismo. Ese año marcó el fin del judaísmo en la isla. Debido a que las conversiones no respondieron a un convencimiento religioso, estas personas continuaron, en la clandestinidad practicando el judaísmo, por lo que fueron perseguidos por la Inquisición española durante los siglos posteriores. El término xueta o xuetó son consideradas ofensivas y sinónimos de avaro en el catalán coloquial de Mallorca. Los xuetes formaron un grupo social discriminado y forzado a la endogamia, con prohibición de ocupar cargos públicos, hacerse sacerdotes y forzados al ejercicio de profesiones relacionadas con el comercio y la joyería. La fuerza de la costumbre provocó que estas penas se mantuvieran mucho más allá de lo estipulado.

Los xuetas en la actualidad vuelven la vista a su historia en un deseo de recuperar sus raíces y su legado. Miguel Segura es un estudioso de los judíos conversos de Mallorca y él mismo miembro de este grupo peculiar que aboga por la “apertura de las puertas de Sión”.

MIQUEL SEGURA I AGUILÓ
Periodista y escritor
Presidente de Tarbut Mallorca
Miembro del “Institut d’Estudis Baleàrics”, dedicado a la promoción de la cultura y la lengua de las islas en el Exterior.
Ex - Director-adjunto del Institut Ramon Llull en Baleares.